Gregers Grams vei 13 A-E, Ullern

Fem ekstraordinære eneboliger
Prosjektet ble finalist i "Oslo bys arkitekturpris 2014".
Status: Ferdigstilt – Alle er solgt.

 

·      Moderne arkitektur med særpreg tegnet av R21 arkitekter.

·      Fasader i mørk grå Petersen teglstein og mye glass.

·      Bærekonstruksjon hovedsakelig av plasstøpt betong og stål.

·      Innholdsrike hus med åpne løsninger hvor stuer og kjøkken ligger i 1. etasje i direkte tilknytning til usjenerte hager og terrasser.

 
·      Peisene Gyrofocus blir fantastiske designelement plassert som husenes midtpunkt hengende over gulvene gjennom to etasjer.

·      Kjøkkeninnredning og hvitevarer fra høykvalitetsprodusentene Poggenpohl og Miele.

·      Sanitærutstyr fra Flaminia.

·      Belysning fra Lightcom og Bega.

·      Vannbåren gulvvarme og varmepumpe med energi fra borehull i fjell.

·      Tak dels belagt med Sedum, dels takterrasser.

·      2 garasjeplasser.

·      Store boder.

·      Trafikkstille beliggende i en grønn oase.

 
Fem innholdsrike eneboliger er oppført med størrelser rundt 240/280 m2. Arkitekturen representerer moderne uttrykk med flate tak og store vindusflater, samt bruk av materialer som slipt betong, glass og mørk teglstein. Husene er plassert i en stjerneform som gir usjenerte uteareal med hager og terrasser.

 

Arkitekten om prosjektet:

 

Prosjektet er løst i 5 frittliggende volumer som sammen danner et tun. Ut fra hvert volum oppstår private og skjermede uteplasser. Hvert volum er løst med plan i to nivåer. Med dette oppstår en naturlig overgang mellom stue/kjøkken og terrenget rundt hvert hus. I senter av denne overgangen oppstår et dobbelhøyt rom hvor peisen er et sentralt element. I dette rommet er også trappen plassert. Denne trappen bringer en til slutt opp til en nedsenket takterrasse som sikrer utsyn og sol fra morgen til kveld. I trapperommet er også et overlys som understreker trappens og bevegelsens betydning i huset. Boligene har fått differensierte oppholdsrom både ute og inne som gir de beste rammer rundt sambruk i en travel hverdag.
 
De kompakte volumene sikrer en effektiv og god planløsning samtidig som det er optimalt for en energieffektiv bygningskropp. Bruken av tegl i fasadene understreker de presise formene samt tyngden og varigheten i anlegget.
 
I interiøret har det vært viktig at lyset får understreke de romlige kvalitetene. Materialbruken er derfor med små kontraster og enknapp detaljering. Følelsen av kvalitet og varighet har gjennomgående vært viktig i valg av materialer og overganger.
 
 
Thomas Thorsnes
Siv.ark. MNAL

r21