Furulundsveien 1 E-J, Furulund / Bestum

Fem ekstraordinære leiligheter
Status: Ferdigstilt – Alle er solgt.

Prosjektet ble nominert til Statens byggeskikkpris 2016.
Prosjektet mottok Murverksprisen 2016 – som beste murverk i Norge.
Prosjektet ble nominert til "Oslo bys arkitekturpris 2016

 

·      Kun en leilighet i hver etasje.

·      Meget sentralt beliggende på Furulund/Bestum, med ett min til trikken.

·      Moderne og påkostet arkitektur med særpreg, tegnet av R21 arkitekter.

·      Fasader av teglstein fra Petersen Tegl med eksklusivt preg, og beslag av sink. Tak tekket med Sedum.

·      Sydvendte terrasser/hage med utsikt mot fjorden, og meget gode solforhold.

·      Heis direkte inn i leilighetene.

·      Alle leilighetene har egne innganger utenfra - ikke felles trappeløp

·      Underjordisk garasjeanlegg med heis opp til leilighetene. 

·      Vannbåren gulvvarme med energi fra varmepumpe og borehull i fjell. 

·      Kjøkkeninnredning og hvitevarer fra høykvalitetsprodusentene Poggenpohl og Miele.

·      Sanitærutstyr fra Tapwell og Flaminia.

·      Belysning fra Delta light og Bega.

·      Ved- eller gasspeis.

·      Store boder.

 
Fem selveierleiligheter med "privat karakter" er oppført, med størrelser fra 125 til 138 m2 BRA + terrasser/hage, boder og p-plasser. Leilighetene fordeler seg med to leiligheter i "Hus A" og tre leiligheter i "Hus B". Husene ligger med god avstand mellom hverandre, og med kun en leilighet i hver etasje er dette et svært godt alternativ for mennesker som vil flytte til leilighet fra eneboliger, og som ikke ønsker å flytte til store "bomaskiner.
 
Arkitekten om prosjektet:

 

Det er mange som ønsker å bo i et åpent eneboligområde som Bestum uten alt det innebærer av vedlikehold av hus og hage. I dette prosjektet har vi jobbet med en typologi som kan være et alternativ til villaen, der man beholder kvaliteten i å ha lys og luft i alle retninger og avstand til nærmeste nabo. Alle leilighetene har utgang direkte på terreng og vindusåpninger i alle fasader. Da det bare er to og tre leiligheter i hvert av de to byggene er heller ikke volumene større enn de omkringliggende villaene. Utformingen av det eksisterende husets fasade mot fjorden videreføres og fortolkes i de nye volumene, med langsgående horisontale beplantingskasser i hele fasadelengden. Dette sikrer nærhet til det grønne også for de øverste leilighetene samtidig som man begrenser innsynet til uteplassene for leilighetene under. De øverste leilighetene henvender seg i størst mulig grad mot himmelen og lyset. Vindusåpningene er skåret inn i taket slik at man trekker lyset lengst mulig inn i de kompakte volumene. I utformingen av husene er det lagt vekt på varige og tidløse materialer, mens bruken og sammensetningen gir et tydelig og samtidig uttrykk. Arealene mellom husene er bearbeidet slik at uteplassene til de forskjellige leilighetene ligger mest mulig adskilte uten at man forgriper seg på naturen i form av store unaturlige terrengendringer. Trærne og skogbunnen nedover på tomten tenkes bevart i størst mulig grad for å beholde den riktige følelsen mellom furutrærne.

Martin Smedsrud
Master ark.

r21